HABER DETAYI

27 Eylül 2020 15:12

Sektöründe lider firma, Önallar!

Sektöründe lider firma, Önallar!

Sektöründe lider firma, Önallar!

Erzurum’dan dünyaya açılan sektöründe söz sahibi olmuş dev bir kuruluş, Önallar. Erzurum’un Horasan ilçesinde baba mesleği olan sıcak demircilikten, Önallar ve Gold markasıyla çayır ve ekin biçme makinaları alanında Türkiye genelinde 450 bayiisi bulunan ve 7 ülkeye ihracat yapan sanayi devinin bugünlere gelişindeki başarı hikayesini, Suat Önal’ın anlatımıyla sizlere aktarıyoruz.

Horasanlı sıcak demirci ustası Hafız Önal ustanın evlatları, bugün Türkiye’de çayır ve ekin biçme makinaları alanında, Önallar adıyla pazarın yüzde yetmişine hakim olmuş dev bir firmayı yönetmektedirler. İstanbul Ataşehir YEDPA iş merkezindeki genel merkezinde görüştüğümüz, aynı zamanda YEDPA Yönetim kurulu Üyesi de olan Önallar Otomotiv Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ortağı ve Yönetim Kurulu üyesi Suat Önal, “Aile şirketimizdeki başarının sırrı; sevgi, saygı ve dürüst olmaktır”

Nerde ekin ot varsa, Önallar oradadır!

K.G. Önalların bugünlere nasıl geldiğini anlatırmısınız?

Suat Önal, “Önallar firmasının ilk kuruluşu, 1978 tarihinde Horasan’da aile şirketi olarak faaliyete başladı. 1986 yılında yedek parça satışında Erzurum şubemizi açtık. Horasan’da başlayan faaliyet Erzurum’a taşındı. Erzurum’da traktör bayiliği ve yedek parça satışı olarak devam ettik. 1990 yılında İstanbul şubemizi açtık. Erzurum ve İstanbul olarak faaliyetlerimiz devam ediyor. Aile şirketi bünyesinde 5 erkek kardeş birlikteyiz. İstanbul’da ithalatla başladık, çayır biçme makinaları üretim ve satışı üzerine faaliyet gösterdik. İmes sanayi sitesinde imalata başladık. 2000 yılında Yedpaya taşındık. 2011 yılında Tuzla’da imalat tesisimizi ve fabrikamızı kurduk. Şuan da çayır ve ekin biçme makinaları alanında Önallar ve Gold markaları adıyla üretim ve satış alanında Türkiye pazarının %70 ine sahibiz. Ülke genelinde dört yüz elli bayimiz var. Ayrıca Balkan ülkelerine Almanya’ya İtalya’ya, Azerbaycan ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapıyoruz. Erzurum’da tarım makinaları alanında faaliyetlerimiz devam ediyor. Erzurum’da John Deere bayisiyiz, Alpler Pulluklarının, Tınaz Römorklarının ve Türkiye’de bilinen bir çok ürünün Doğu Anadolu Bölge Bayisiyiz. Erzurum’daki satış yerimiz, sanayide Tortum yolu üzerindeki kendi yerimiz olan Önallar plazadır.

Çayır ve ekin biçme makinalarında lider firma, Önallar!

K.G. Bu piyasanın genelde yabancıların elinde olduğu bilinir, yani bu çayır ve ekin biçme aletleri üretimine girişiniz nasıl oldu? Kendi markanızı mı oluşturdunuz? İşin o kısmını da biraz açarmısınız?

Suat Önal; “Biz İstanbul’da bu işe başladığımızda, bu ürünlerin ithalatı tamamen yabancıların elindeydi. İstanbul’da Yahudi kökenli tüccarlar yapıyordu, bizde Erzurum’dan gelip bunlardan mal alıyorduk. İlk ithalat teşebbüsümüzde zorluklarla karşılaştık. Bugünkü gibi e-mailler internetler yoktu. Telefon açmak için postaneye kayıt yaptırarak görüşme yapardık, faks çekerdik. Avrupa’ya gittiğimizde firmalarla görüşmelerde randevu alamıyorduk. İstanbul’da bu Yahudi kökenli tüccarlar tarafından engelleniyorduk. Ama yılmadık devam ettik. İthalatlarımız peş peşe geldi Dünya çapında kalitesini ispatlamış bir çok ürünün Türkiye distribütörlüğünü aldık. Sıra üretime gelmişti, kendi ürünlerimizi üretip satış ağımızı genişlettik. Hem istihdam hem ülke ekonomisine katkı sağlayan bir konuma geldik. 27 yıldır sekiz ürünün distribitörü durumundayız ve bunları pazarlıyoruz.

K.G: Çayır ve ekin biçme aparatları kesme aletleri, nitelikli ürünlerdir, bildiğimiz kadarıyla bu piyasada Yahudiler, yabancı iş adamları bu konuda daha başarılı. Sizin başarınızın sırrı?

Ülkemizde ilk zıpka imalatını Önallar olarak biz yaptık

Suat Önal, “Biz bu işe girdiğimizde, bu ürünlerin tamamı ithaldi. Biçer döverlerde kullanılan kesici bıçaklar (biz zıpka diyoruz) Türkiye’de üretilmiyordu, zıpka imalatı ülkemizde yoktu. İlk zıpka imalatını Önallar olarak biz yaptık. Şu anda Türkiye’ye zıpka ithal edilmiyor, Önallar ürettiği için. Zıpka ithalatını kestik. Yani zıpka ve diğer yedek parçalardaki ithalat oranı %100’ lerdeydi, şuan ise %20’lere kadar düştü, %80 oranında ithalatın önünü kestik. Makine olarak ithalatımız devam ediyor. İnşallah makine üretimine de ağırlık veriyoruz, zamanla onun da önünü kesmeyi düşünüyoruz. Nitekim bu yıl yüksek teknolojiyle ürettiğimiz Tamburlu çayır biçme makinası ve Balya makinalarını çiftçimizin hizmetine sunduk.

KG: Müşteri kitleniz genelde sadece tarım sektörümüdür, kimlere hitap ediyorsunuz?

Suat Önal; “Türkiye’nin neresinde ot ve ekin varsa biz oradayız. Yani bölgesel bir ayrım yok, Edirne’den Van’a, Sinop’tan Mardin’e, her tarafta varız, nerde ekin ot varsa, orada Önallar vardır.

KG: Biraz da aile şirketinizin istikrarlı büyümesi hakkında bilgi verirmisiniz? Ülkemizde genellikle aile şirketlerinin ömrü uzun süreli olmuyor, Önallar nasıl başardı?

Aile şirketimizdeki başarının sırrı; sevgi, saygı ve dürüst olmaktır

Suat Önal; “Nerdeyse bir rekora gidiyoruz, 30 küsür yıldır beraber çalışıyoruz, 5 kardeşiz, hepimiz ortağız. Kardeşler dışında çocuklar, ondan sonra şimdi de torunlar gelmeye başladı. Bunların hepsini bir arada tutmak, birlik ve beraberliği devam ettirmek kolay değil. Bunun bir tek bir tane sırrı var. Saygı sevgi ve dürüst olmak, biz şöyle bakıyoruz; Birimiz mutsuz olur geçim darlığı çekerse diğerlerinin mutlu olma şansı yok. O yüzden beraber olursak hep birlikte olursak, hep aynı duyguları yaşarız ve mutlu oluruz. Hayata bakış açımız bu, birimizin diğerinden üstün olması değil, hepimizin aynı şeylere sahip olması. Bu da bize zevk veriyor. İnşallah ölene kadar devam ederiz. Herkesin sorumlulukları farklı ve işinin ciddiyetinde olma zorunluluğu var, aynı zamanda da aile büyüklerine saygı var. Görev sorumlulukları şöyle; hepimiz işimizin süpürgecisiyiz, temizleyicisiyiz ve patronuyuz. Hepimiz bir çok işi yaparız, herkes sorumluluğunu bilir. Hepimizdeki anlayış; “Ben biraz daha fazla çalışmalıyım ki, kardeşim biraz istirahat etsin” şeklindedir.

KG : Bir de YEDPA’nın Yönetim Kurulu Üyesisiniz, YEDPA’dan bahsedermisiniz?

Suat Önal; “YEDPA’nın ( Yedek Parça Ticaret Merkezi) yönetim Kurulu Üyesiyim evet. YEDPA 2800 adet iş yerinin faaliyet gösterdiği, ulaşım sorunu olmayan, güvenlik sorunu olmayan çok güzel bir sitedir. Bizde yıllardır buradayız, bu sitede yönetime girmemizi istediler, girdik ve çalışmalarımız gayet güzel gidiyor. Yedpa’ya bazı yenilikler düşünüyoruz, yeni sosyal alanlar ve ana okulu düşünüyoruz. Çalışanların çocuklarını sabah getirip, akşam ihtiyacını karşılamak için anaokulu düşünüyoruz. Basketbol voleybol sahaları yapılacak. Başladık bunları da yapıyoruz, camimizi bitirdik şu anda çok güzel oldu. Merkezimiz bünyesinde iki tane plaza otel yapılabilecek büyük alanımız mevcut, fakat o planı değiştirdik, bu alanı yeşil alan olarak değerlendirmeyi düşünüyoruz. Lokasyon olarak her tarafa TEM’e E-5’e bağlantımız yakın, içeride iş yerlerinin önüne kadar arabalar giriyor, malımızı rahat boşaltıyoruz, çok kullanışlı çok da güzel bir iş merkezi.

KG: Erzurum’a özel vereceğiniz mesajınız varmıdır?

Suat Önal; “Evet Maltepe’de faaliyet gösteren Erzurumlular Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Yönetim Kurulu Üyesiyim. İkinci başkan olarak görev yapıyorum. Vakıfta da Erzurum’a yönelik kültürümüzü yaşatmak, hemşerilerimize sahip çıkabilmek faydalı olabilmek için görevimize devam ediyoruz. Erzurum’a ve Erzurumluya hizmet etmekten mutluluk duyuyorum. Vatanımızı, milletimizi ve memleketimizi seviyoruz. Al bayrağımızın gururla dalgalanması için daha çok çalışacağız, üreteceğiz, büyüyeceğiz. Geleceğimize güvenle bakabilmek ancak bugünlerimizde çok çalışmakla ve gençlerimizi iyi yetiştirmekle olur. Büyüyen ve gelişen ülkemize bizlerde ekonominin dinamikleri olarak ayak uydurmak zorundayız. Türkiye’nin güçlü olabilmesi için, ekonomisinin güçlü olması gerekir.

Firma Bilgileri

ÖNALLAR AŞ.
0 (216) 471 1236 Firmaya Git

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

  • Muzaffer Şimşek 20 Ekim 2020 18:02 CEVAPLA

    Allah kolaylıklar versin başarılarınıza başarı katsın